KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY CAMİİ (BÜYÜK CAMİİ)
YAPIM TARİHİ : 11-12. yüzyıl (1252)
MİMARI : Bilinmiyor
STATÜSÜ : Tescilli
İNCELEME : Çumra İlçe Merkezine 12 km. Mesafede yer alan İçeriçumra Mahallesinde Konya Yolu üzerinde yer almaktadır.
Caminin Harim Giriş Kapısı üzerine konmuş olan levhada Karamanoğlu İbrahim Bey Yazmakla Birlikte Karamanoğlu Vakıf Camii ve Paşa Camii gibi farklı isimlendirmelerde mevcuttur. Giriş kapısı üzerinde 1283 tarihli tamir kitabesi bulunur. Caminin evvelce küçük bir yapı olduğu sonradan yapılan ilavelerle bugün ki duruma geldiği, düz toprak dam olan üst örtüsünün de 1929 yılında oluklu saç levha kaplı kırma çatı ile kapatıldığı, 1954, 1960 ve 1985 yıllarında onarım gördüğü ifade edilmektedir. Latin harfli 3 satırlık Kitabede – Karamanoğlu İbrahim bey Camii Yapılış Tarihi 1252 yazılıdır. Kitabe Caminin İnşasına değil tamirine aittir. Muhtemelen 1283/1866 tarihinde Kitabenin konulduğu cephede veya harimdeki bir onarıma işaret etmektedir. Minarenin Kaide kısmından yukarısı 1940 yılından sonra yenilenmiştir.
KİTABE :’’MAŞALLAH BÂREKALLAH FETABÂREKALLAH BİHAMDİLLAH ŞAD HEZÂR MAKAM-I MÜYESSER KILDI RAH-MET-İ HÜDA KIL SAL’ÂTI LÂYUAD VELÂ YUHSÂ HAZRETİ MUSTAFA HABİB-İ HUDÂ İLAHÎ MÜZEYYEN KIL BU BÂB-I BEYTULLAH-I CEMAATLE BU MAKAMIN VÂZII KARAMANOĞLU İBRAHİMBEY MUKADDEMCE BU SUN’A UM MUAHHA OLDU MUVAFFAK AHALİ-İ ÇEMRA BİİZNİLLÂH SAHİBÜ’L HAYRAT KABUL EYLE YARABBİ HAYRU’L BEŞER HÜRMETİNE BİHAKKI MENŞEHİDALLAH CAMİİ UMUMİYYE DENDİ HİLMİ BUNA AD EYLEDİ BÜNYAD GÜMÜŞHANELİ BALHOR-İ SAĞİR KARYELİÜSTAD-I MAHİR TARİH-İ DAHİ HRİSTO AYAD. 1283’’YA MÜFETTİHE’L EBVAB, İFTAHLENA HAYRE’L BAB.
Bu kitabeden de anlaşılır ki bugün ki BEYŞEHİR ilçesinde bulunan EŞREF Oğlu Rumi Camiinin de mimari olan HRİSTO AYAD tarafından onarım yapıldığı anlaşılmaktadır.